Zorg dichtbij huis

Huisarts

De huisarts blijft altijd de eerste arts op wie mensen met DVN een beroep kunnen doen, ook voor andere klachten. De huisarts kan doorverwijzen naar de neuroloog of een andere specialist.

  • DVN is een aandoening waar veel huisartsen nog nooit mee te maken hebben gehad. Omdat het belangrijk is dat de huisarts goed op de hoogte is van de diagnose DVN, heeft Spierziekten Nederland in samenwerking met het Nederlands Huisartsengenootschap een brochure voor de huisarts over DVN gemaakt. Mensen met DVN kunnen hiermee ook zelf hun huisarts inlichten.

 Fysiotherapeut

Een fysiotherapeut kan helpen de conditie op peil te houden en de spieren en gewrichten op een verantwoorde manier te blijven bewegen, ondanks pijn en vermoeidheid.

 Ergotherapeut

Een ergotherapeut kan adviseren over het zelfstandig blijven uitvoeren van dagelijkse handelingen, thuis, op het werk of op school. Daarnaast geeft de ergotherapeut advies over het gebruik van hulpmiddelen of het aanpassen van de woning of de werkplek. Eventueel kan hij die ook helpen aanvragen.

Diëtist

Een diëtist adviseert onder andere over aangepaste en verantwoorde voeding wanneer er door ziekte problemen zijn met bijvoorbeeld de spijsvertering.

 Gespecialiseerde zorgverleners vinden

Het is belangrijk om een zorgverlener te vinden met kennis van DVN en ervaring met de behandeling ervan. In de Zorgwijzer van Spierziekten Nederland staat welke artsen en therapeuten gespecialiseerd zijn in DVN. Ook het DVN-expertisecentrum kan hierover advies geven.

Een zorgverlener met vragen over DVN kan zich via de pagina ‘Voor zorgverleners’ informeren. Zo nodig kan een zorgverlener een collegiaal advies aanvragen bij het expertisecentrum.

Bent u patiënt of mantelzorger en heeft u een vraag?

Staat uw vraag niet tussen de veelgestelde vragen? Stel deze dan aan de specialisten van ons expertiseteam via het contactformulier. Wij helpen u graag.
Stel een vraag
Weet u wat u moet doen bij een ziekenhuisopname? Informatie over een ziekenhuisopname