Hoe kan erythromelalgia of erythermalgie behandeld worden?

Hoe kan erythromelalgia of erythermalgie behandeld worden?

Sommige patiënten met DVN hebben klachten die vallen onder de aandoening erythromelalgia of erythermalgie: brandende pijn in handen en voeten, waarbij de huid rood tot paars verkleurt en die toeneemt bij warmte en inspanning. Dit klachtenpatroon kan verschillende oorzaken hebben, bijvoorbeeld een verhoogd aantal bloedplaatjes.

Er bestaat ook een erfelijke variant, waarbij er sprake is van een afwijking (mutatie) in het erfelijk materiaal (DNA) dat verantwoordelijk is voor de zoutkanalen (natriumkanalen) die voornamelijk in de dunne zenuwvezels voorkomen. Vaak zijn de klachten moeilijk te behandelen.

  • Wat de klachten kan verminderen is het vermijden van warmte en inspanning, koelen met (ijs)water, een ventilator of airco, rust en de benen hoog leggen. Bij koelen moet er wel op gelet worden dat geen wonden of blaren ontstaan en dat geen onderkoeling optreedt.
  • Zorgverleners kunnen er rekening mee houden dat patiënten met erythermalgie vaak geen kleding, schoenen of dekens op de aangedane huid kunnen verdragen.
  • Medicijnen die de natriumkanalen blokkeren, bijvoorbeeld het anti-epilepticum carbamazepine, kunnen soms verlichting geven.
  • Als niets helpt, kan bij patiënten met een afwijking in het erfelijk materiaal behandeling met mexiletine overwogen worden. Dit middel is in Nederland niet vrij verkrijgbaar. Het is belangrijk dat het wordt voorgeschreven door een medisch specialist die er ervaring mee heeft en op de hoogte is van de eventuele risico’s van het middel. Met het oog op die risico’s moet onder andere voorafgaand en tijdens de behandeling regelmatig een hartfilmpje (ECG) worden gemaakt.

Bent u patiënt of mantelzorger en heeft u een vraag?

Staat uw vraag niet tussen de veelgestelde vragen? Stel deze dan aan de specialisten van ons expertiseteam via het contactformulier. Wij helpen u graag.
Stel een vraag
Weet u wat u moet doen bij een ziekenhuisopname? Informatie over een ziekenhuisopname