Psychologische benadering van pijn bij DVN (deel I)
Onderzoek afgerond

Psychologische benadering van pijn bij DVN (deel I)

Tijdens de studie naar ‘psychologische benadering van pijn bij DVN’ definiëren we psychologische factoren met behulp van focusgroepinterviews (deel I) en vragenlijsten (deel II). In 2019 zijn we met het eerste deel gestart.

Achtergrond

Bij DVN staat hevige pijn vaak op de voorgrond. Deze kan erg invaliderend zijn en heeft een negatieve invloed op de kwaliteit van leven. Oorzakelijke behandeling van een onderliggende aandoening of medicamenteuze pijnbestrijding helpt vaak onvoldoende en kan ernstige bijwerkingen tot gevolg hebben.
Bij verschillende chronische pijnaandoeningen is gebleken dat een psychologische benadering van de klachten van waarde kan zijn. Aandoeningen waarbij zenuwpijn centraal staat, gaan vaak gepaard met angst en catastroferende gedachten. Met cognitieve gedragstherapie kunnen deze factoren worden aangepakt. Een gericht pijnrevalidatieprogramma voor patiënten met DVN ontbreekt nog tot op heden. Hiervoor is het als eerste noodzakelijk te onderzoeken welke psychologische factoren bij pijn bij DVN een rol spelen om een gerichte psychologische aanpak te kunnen ontwikkelen, waardoor het functioneren en de kwaliteit van leven van patiënten met DVN verbeteren.

Doel van het onderzoek

Het doel is te onderzoeken welke psychologische factoren een rol spelen bij pijn bij DVN.

Opzet van het onderzoek

In totaal hebben 15 patiënten met DVN deelgenomen aan een interview om te onderzoeken hoe zij tegen pijn, functioneren en kwaliteit van leven bij DVN aankijken.

Resultaten

De resultaten toonden aan dat patiënten met dunnevezelneuropathie (DVN) erg variëren met mate van klachten en mate van invloed van deze klachten op het dagelijks leven. De volgende conclusies werden getrokken uit de interviews. Het blijkt dat DVN een grote impact heeft op het dagelijks leven en het levenspatroon. Dit zorgde voor beperkingen. Deze beperkingen zorgden voor een verandering van het dagelijks leven.Negatieve gedachten en angst over het huidige leven en de toekomst werden ook genoemd.

Conclusie

Wij kwamen tot de conclusie dat iedere patiënt met DVN uniek is. Daardoor is niet iedere behandeling geschikt voor alle patiënten met DVN. Op basis van deze wetenschappelijke studie, is een behandelstudie voor DVN gestart (deel III van het onderzoek).

Deze studie wordt gefinancierd door een beurs van het Prinses Beatrix Spierfonds (W.OK17-09).

Artikel: Living with small fiber neuropathy: insight from focus group interviews. Journal of international medical research. 

Blijf op de hoogte van het onderzoek

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Weet u wat u moet doen bij een ziekenhuisopname? Informatie over een ziekenhuisopname