Psychologische benadering van pijn bij DVN (deel III)
Lopend onderzoek

Psychologische benadering van pijn bij DVN (deel III)

Deel III van de studie ‘Revalidatiegeneeskundige behandeling van pijn bij DVN’ bestaat uit het ontwikkelen en testen van een behandeling. In 2023 zijn wij hiermee gestart.

Achtergrond

Bij dunnevezelneuropathie (DVN) heb je vaak hevige pijn. Pijn kan zorgen voor beperkingen en een slechtere kwaliteit van leven. De huidige behandeling van pijn bij DVN bestaat uit medicijnen die pijnstillend werken. Helaas werken de medicijnen vaak onvoldoende en hebben ze vervelende bijwerkingen. Bij verschillende chronische pijnaandoeningen blijkt dat (pijn)revalidatie de klachten kan verlichten, waardoor patiënten minder last hebben van beperkingen en de kwaliteit van leven beter wordt. In een revalidatiebehandeling voor pijnklachten wordt geleerd hoe je moet omgaan met de pijn. Iedereen gaat anders om met pijn. Zo herkent u misschien dat u goede en slechte dagen heeft qua pijn, en dat u dan meer of juist minder doet. Of dat u sinds u pijnklachten heeft, geleidelijk aan steeds minder bent gaan doen of bepaalde activiteiten helemaal niet meer doet. Ook zijn er mensen die juist als ze pijn hebben alsmaar bezig moeten blijven, zodat ze afleiding hebben.

In deel I en II van de studie wordt onderzocht welke psychologische factoren bij pijn bij dunnevezelneuropathie een rol spelen.
In deel III zal op basis van de resultaten uit deel I en II een gericht revalidatie-aanpak worden ontwikkeld en getest, gericht op het verbeteren van het functioneren en de kwaliteit van leven van patiënten met DVN.

Doel van het onderzoek

Het doel is om het effect van revalidatiebehandeling te testen bij patiënten met DVN. Er zal worden onderzocht of een gepersonaliseerde behandeling een positief invloed heeft op de beperkingen en de kwaliteit van leven.

Opzet van het onderzoek

In totaal zullen 10 patiënten met DVN deelnemen aan deel III van de studie. Door middel van een speciaal ‘single-case design’ zullen de patiënten met bepaalde vormen van cognitieve gedragstherapie worden behandeld. De volgorde zal worden bepaald door loting (randomisatie). Er zal worden onderzocht welke behandeling het beste effect heeft op het functioneren en de kwaliteit van leven.

Stand van zaken

Op dit moment zijn we bezig met het werven van geschikte deelnemers.

Deelname

Patiënten die eerder het DVN-expertisecentrum hebben bezocht voor een analyse en aangegeven hebben interesse te hebben in deelname aan wetenschappelijk onderzoek, zullen worden benaderd indien zij voldoen aan de criteria voor deelname aan de studie.

Het onderzoek en de behandelingen zullen plaatsvinden in het Maastricht Universitair Medisch Centrum+.

Deze studie wordt gefinancierd door een beurs van het Prinses Beatrix Spierfonds (W.OK17-09).

Blijf op de hoogte van het onderzoek

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Weet u wat u moet doen bij een ziekenhuisopname? Informatie over een ziekenhuisopname