Psychologische benadering van pijn bij DVN (deel III)
Lopend onderzoek Onderzoek in voorbereiding

Psychologische benadering van pijn bij DVN (deel III)

Deel III van de studie ‘psychologische benadering van pijn bij DVN’ bestaat uit het ontwikkelen en testen van een behandeling. In 2021 zullen we hiermee starten.

Achtergrond

Bij DVN staat hevige pijn vaak op de voorgrond. Deze kan erg invaliderend zijn en heeft een negatieve invloed op de kwaliteit van leven. Oorzakelijke behandeling van een onderliggende aandoening of medicamenteuze pijnbestrijding helpt vaak onvoldoende en kan ernstige bijwerkingen tot gevolg hebben.
Bij verschillende chronische pijnaandoeningen is gebleken dat een psychologische benadering van de klachten van waarde kan zijn. Aandoeningen waarbij zenuwpijn centraal staat, gaan vaak gepaard met angst en catastroferende gedachten. Met cognitieve gedragstherapie kunnen deze factoren worden aangepakt. Een gericht pijnrevalidatieprogramma voor patiënten met DVN ontbreekt nog tot op heden.
In deel I en II van de studie wordt onderzocht welke psychologische factoren bij pijn bij dunnevezelneuropathie een rol spelen.
In deel III zal op basis van de resultaten uit deel I en II een gerichte psychologische aanpak worden ontwikkeld en getest, waardoor het functioneren en de kwaliteit van leven van patiënten met DVN zou moeten verbeteren.

Doel van het onderzoek

Het doel is om een gericht pijnrevalidatieprogramma voor patiënten met DVN te ontwikkelen en testen.

Opzet van het onderzoek

In totaal zullen 15 patiënten met DVN deelnemen aan deel III van de studie. Door middel van een speciaal ‘single-case design’ zullen de patiënten met bepaalde vormen van cognitieve gedragstherapie worden behandeld. De volgorde zal worden bepaald door loting (randomisatie). Er zal worden onderzocht welke behandeling het beste effect heeft op de pijn, het functioneren en kwaliteit van leven.

Stand van zaken

De studie zal starten in 2022. Op dit moment zijn we bezig met het werven van geschikte deelnemers.

Deelname

Patiënten die eerder het DVN-expertisecentrum hebben bezocht voor een analyse en aangegeven hebben interesse te hebben in deelname aan wetenschappelijk onderzoek, zullen worden benaderd indien zij voldoen aan de criteria voor deelname aan de studie.

Indien u graag wil deelnemen, is het mogelijk om dit kenbaar te maken via onderstaande formulier.

Deze studie wordt gefinancierd door een beurs van het Prinses Beatrix Spierfonds (W.OK17-09).

 

Interesse in deelname aan dit onderzoek ?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Blijf op de hoogte van het onderzoek

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Weet u wat u moet doen bij een ziekenhuisopname? Informatie over een ziekenhuisopname