Voor wie is behandeling met het middel lacosamide geschikt?

Voor wie is behandeling met het middel lacosamide geschikt?

Lacosamide is een medicijn dat is ontwikkeld voor de behandeling van epilepsie. Het heeft effect op bepaalde zoutkanalen (de natriumkanalen), die zich onder andere in de dunne zenuwvezels bevinden en hierin verantwoordelijk zijn voor het doorgeven van prikkels, zoals pijn. Begin 2019 zijn de resultaten van een studie gepubliceerd naar het effect van het medicijn lacosamide bij de behandeling van een erfelijke vorm van DVN. Lacosamide blijkt een goede behandelmogelijkheid te zijn voor patiënten met dunnevezelneuropathie met een verandering in het SCN9A-gen.

  • Aan de studie naar lacosamide hebben patiënten deelgenomen met DVN op basis van een verandering in het erfelijk materiaal (een mutatie in het SCN9A-gen). Deze verandering zorgt ervoor dat de natriumkanalen overactief zijn, wat tot klachten leidt. De patiënten kregen een periode het echte medicijn (lacosamide) en een andere periode een pil zonder werking (placebo), om het effect te kunnen vergelijken.
  • Lacosamide bleek de pijn te verminderen, maar ook een positief effect te hebben op het algemeen welbevinden, de invloed van pijn op slaap en op de intense oppervlakkige pijn. Daarnaast was het medicijn veilig te gebruiken en werd het goed verdragen. Dit gold zowel voor de patiënten die de lacosamide in combinatie met andere pijnmedicatie gebruikten als voor de patiënten die alleen met lacosamide behandeld werden.
  • Het vermoeden bestaat dat lacosamide ook voor andere patiënten met dunnevezelneuropathie zou kunnen werken, maar daarnaar is verder onderzoek nodig.
  • Patiënten die willen weten of lacosamide ook voor hen een behandeloptie is, krijgen het advies contact op te nemen met hun eigen hoofdbehandelaar. Zo nodig kan de hoofdbehandelaar met het DVN-expertisecentrum contact opnemen voor overleg.

Bent u patiënt of mantelzorger en heeft u een vraag?

Staat uw vraag niet tussen de veelgestelde vragen? Stel deze dan aan de specialisten van ons expertiseteam via het contactformulier. Wij helpen u graag.
Stel een vraag
Weet u wat u moet doen bij een ziekenhuisopname? Informatie over een ziekenhuisopname