Herhalen huidbiopt en meten dichtheid zenuwvezels bij stellen van de diagnose DVN
Lopend onderzoek

Herhalen huidbiopt en meten dichtheid zenuwvezels bij stellen van de diagnose DVN

Om de diagnostiek voor DVN te proberen te verbeteren, zijn we in 2018 met een huidbioptenstudie gestart. De studie bestaat uit twee onderdelen:

  • bepalen van de waarde van het herhalen van het huidbiopt;
  • bepalen van de waarde van het vaststellen van de verhouding tussen zenuwvezeldichtheid in het boven- en onderbeen.

 Achtergrond en doel van onderzoek

Het huidbiopt is op dit moment de best onderzochte en meest betrouwbare test voor het stellen van de zekere diagnose DVN. Bij DVN is de zenuwvezeldichtheid in de huid afgenomen. Bij tweederde van de patiënten met typische klachten van DVN is het aantal zenuwvezels in het huidbiopt echter niet afwijkend. Het doel van het eerste deel van de studie is om te onderzoeken of het aantal zenuwvezels in het huidbiopt bij patiënten met klachten van DVN afneemt in de tijd en of de eventuele afname samenhangt met een toename in de ernst van de klachten.

Daarnaast is in de literatuur beschreven dat hoe dichter bij de romp een huidbiopt wordt afgenomen, hoe hoger het aantal zenuwvezels in het huidbiopt is. Het aantal vezels in de bovenarm of het bovenbeen is dus hoger dan in de hand of voet. Het is bekend dat bij de meeste patiënten met DVN de klachten in de voeten en handen beginnen en langzaam toenemen richting de romp.

In het tweede deel van de studie vragen we ons af of een andere methode waarbij het huidbiopt wordt gebruikt misschien ook geschikt is om DVN aan te kunnen tonen. We verwachten dat de verhouding tussen het aantal zenuwvezels in het boven- en onderbeen bij patiënten met DVN anders is dan bij gezonde personen, omdat we denken dat het verschil tussen deze twee biopten bij patiënten met DVN groter is. Voor dit onderdeel van de studie zijn daarom zowel patiënten als gezonde proefpersonen nodig.

Opzet van het onderzoek

In een periode van twee jaar zullen 80 patiënten met DVN (40 patiënten met een erfelijke verandering in een natriumkanaal en 40 patiënten zonder erfelijke verandering) en 140 gezonde personen aan de studie deelnemen.

Er zal één huidbiopt 10 cm boven de enkel en één huidbiopt 10 cm onder de bekkenkam afgenomen worden.

Bekijk hoe een huidbiopt wordt afgenomen.

Stand van zaken

Op dit moment worden zowel bij gezonde personen als patiënten met DVN in het DVN-expertisecentrum huidbiopten afgenomen. Na afname zullen de biopten nog moeten worden bewerkt en de vezels worden geteld. Tot slot zullen de resultaten moeten worden geanalyseerd.

Deelname

Bovengenoemde studie is open voor deelname. Als u interesse heeft in deelname, kunt u dit kenbaar maken door contact met ons op te nemen via onderstaande formulier in te vullen. Indien u geschikt bent, zult u worden benaderd. Als patiënt komt u enkel in aanmerking als u eerder een huidbiopt heeft ondergaan en een zoutkanaalmutatie heeft. 

Interesse in deelname aan dit onderzoek?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Blijf op de hoogte van het onderzoek

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Weet u wat u moet doen bij een ziekenhuisopname? Informatie over een ziekenhuisopname