Voor patiënten met een verdenking op DVN kunnen verschillende onderzoeken in het Maastricht UMC+ op één dag gecombineerd worden. In 2019 zijn we gestart om de patiënttevredenheid van het diagnostisch programma te onderzoeken.
Achtergrond
Het Maastricht UMC+ is het enige tertiaire verwijscentrum in Nederland waar patiënten met een verdenking op DVN terecht kunnen voor een neurologische dagopname, waarbij verschillende onderzoeken op één dag plaatsvinden.
Tijdens een neurologische dagopname in het Maastricht UMC+ volgt een diagnostisch programma, waarbij gefocust wordt op de klachten van patiënten en de onderzoeken voor het stellen van de diagnose DVN.
Doel van het onderzoek
Om de ervaringen van de patiënten, die het diagnostisch programma hebben doorlopen, in kaart te brengen wordt er een nieuwe patiënttevredenheidsvragenlijst ontwikkeld.
Opzet van het onderzoek
Als eerste worden 6-8 patiënten individueel geïnterviewd over de nieuwe patiënttevredenheidsvragenlijst. Hierbij wordt getest of de vragen in de vragenlijst een goede afspiegeling zijn van de verwachtingen en behoeften van patiënten over de neurologische dagopname. Met deze informatie wordt de nieuwe patiënttevredenheidsvragenlijst duidelijker en gebruiksvriendelijker.
Vervolgens worden 100 patiënten, die recent voor een neurologische dagopname in ons centrum zijn geweest, gevraagd om de patiënttevredenheidsvragenlijst in te vullen om de betrouwbaarheid van de vragenlijst te kunnen meten. Tevens worden de algemene patiënttevredenheid en de eventuele verbeterpunten van het diagnostisch programma vanuit de invalshoek van de patiënt in kaart gebracht, zodat we die die we waar mogelijk kunnen verbeteren.
Resultaten
Tussen juli 2019 en maart 2020 deden negen patiënten mee aan interviews. Samen met zorgverleners werd een duidelijke en betrouwbare vragenlijst ontwikkeld. De definitieve versie bestaat uit 10 onderdelen met in totaal 51 vragen.
Tussen november 2020 en mei 2021 vulden 98 patiënten met DVN-klachten de vragenlijst online in. Bij 84% van hen werd DVN daadwerkelijk vastgesteld. De gemiddelde leeftijd was 55 jaar en 67% was vrouw. Patiënten waren vooral tevreden over:
- de wachttijd voordat het onderzoek begon,
- de röntgenfoto van de borstkas,
- het gesprek met de arts of verpleegkundig specialist,
- het aparte gesprek over psychische klachten,
- en het algemene gevoel over de DVN-zorg.
De gemiddelde tevredenheid over de hele DVN-diagnostiek was een 8,7 op een schaal van 1 tot 10. Het grootste verbeterpunt was de wachttijd van ongeveer 8 weken om de uitslag van het onderzoek te krijgen. Ook bleek dat patiënten die zich lichamelijk gezonder voelden, vaker tevreden waren over de zorg.
Conclusie:
De meeste patiënten zijn erg tevreden over de diagnostiek van DVN, maar er zijn ook punten die beter kunnen, zoals het sneller delen van de onderzoeksresultaten. Met behulp van deskundigen en patiënten is een duidelijke en betrouwbare vragenlijst ontwikkeld om de tevredenheid over DVN-diagnostiek te meten. Deze vragenlijst en de uitkomsten kunnen ook in andere ziekenhuizen gebruikt worden om de zorg voor mensen met DVN en andere chronische ziektes te verbeteren.
Het eerste deel over de ontwikkeling van de patienttevrendenheidsvragenlijst kan worden gelezen via: https://doi.org/10.1111/hex.14011
Het tweede deel over het in kaart brengen van de patiënttevredenheid over het diagnostisch programma kan worden gelezen via: https://doi.org/10.1371/journal.pone.0298881