Intraveneuze immunoglobulinen voor de behandeling van DVN
Onderzoek afgerond

Intraveneuze immunoglobulinen voor de behandeling van DVN

Achtergrond

Vanuit de gedachte dat het afweersysteem (immuunsysteem) een rol zou kunnen spelen bij DVN is een studie met intraveneuze immunoglobulinen opgezet. Immunoglobulinen zijn eiwitten in het bloed en onderdeel van het afweersysteem. Intraveneus betekent dat de toediening via een infuus in een bloedvat verloopt.

Doel van het onderzoek

Deze studie heeft de effectiviteit en veiligheid van intraveneuze immunoglobulinen onderzocht bij patiënten met DVN zonder bekende oorzaak.

Opzet van het onderzoek

Van juli 2016 tot november 2018 hebben 60 patiënten met DVN zonder bekende oorzaak aan de studie meegedaan. De ene helft van de patiënten werd gedurende 12 weken behandeld met immunoglobulinen en de andere helft met een placebo (infuus zonder werkzame stof). De dosering werd bepaald op basis van het lichaamsgewicht. De patiënten werden tot 3 maanden na de behandeling opgevolgd.

Resultaten

De behandeling met intraveneuze immunoglobulinen heeft in deze studie geen positief effect laten zien op de pijnklachten bij patiënten met DVN. Hoewel het mogelijk is dat enkele patiënten tijdens de studie wel een positief effect op hun pijnklachten hebben ervaren, is dat niet verschillend ten opzichte van het effect van de placebo behandeling. Daarnaast zijn geen duidelijke effecten gevonden op algemeen welbevinden, autonome klachten en algemeen functioneren en beperkingen.

Conclusie

Dit betekent dat er onvoldoende bewijs is om een behandeling immunoglobulinen te starten en/of te vergoeden bij patiënten met DVN zonder bekende oorzaak.

Het is teleurstellend dat deze studie geen nieuwe effectieve therapie voor DVN heeft opgeleverd. Echter zijn immunoglobulinen erg duur en kunnen ernstige bijwerkingen, zoals trombose, optreden. De resultaten zijn daarom toch belangrijk, zodat patiënten met DVN zonder bekende oorzaak niet onnodig worden blootgesteld aan een dure behandeling met risico’s.

De studie komt in de mei-editie van het wetenschappelijke tijdschrift Neurology. Het artikel is digitaal te raadplegen via https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33766992/.

Blijf op de hoogte van het onderzoek

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Weet u wat u moet doen bij een ziekenhuisopname? Informatie over een ziekenhuisopname