Echografie van de nervus vagus bij dunnevezelneuropathie
Gegevens worden geanalyseerd Inclusie afgerond

Echografie van de nervus vagus bij dunnevezelneuropathie

Met deze studie willen wij de relatie tussen de autonome klachten en de nervus vagus onderzoeken. Deze studie is gestart in 2021.

Achtergrond

Patiënten met dunnevezelneuropathie kunnen niet alleen last hebben van een brandend gevoel in de voeten en de handen, maar ook van zogenaamde autonome verschijnselen. Dit zijn bijvoorbeeld hartkloppingen, een licht gevoel in het hoofd bij opstaan en buikkrampen of diarree. Een bepaalde zenuw, de nervus vagus, speelt een belangrijke rol bij deze klachten. Dit is een zenuw die vanuit de hersenen verder het lichaam ingaat en zorgt voor deze autonome functies.

Doel van het onderzoek

Uit eerder onderzoek weten we dat de nervus vagus bij patiënten met autonome klachten dunner kan zijn. We willen onderzoeken of dit ook het geval is bij DVN. OM meer te weten te komen over de nervus vagus bij DVN willen we deze gaan opmeten bij zowel gezonde personen als personen met DVN. Op deze manier hopen we te ontdekken of er een verschil is in de oppervlakte van de zenuw tussen mensen met en zonder DVN. Daarnaast willen we achterhalen of er een mogelijke relatie is met de autonome symptomen bij DVN en de oppervlakte van de nervus vagus.

 Opzet van het onderzoek

Tijdens dagopname bij de analyse naar DVN in het MUMC+, wordt op de afdeling klinische neurofysiologie een echo gemaakt van de hals. In de hals kunnen we de doorsnede van de nervus vagus meten. Daarnaast zal gevraagd worden een vragenlijst in te vullen.

Stand van zaken

De dataverzameling is afgerond. Deelname aan de studie is niet meer mogelijk.

Huidige status van het onderzoek

De gegevens en resultaten worden op dit moment geanalyseerd. Zodra de resultaten bekend zijn, zullen die hier bekend gemaakt worden.

Blijf op de hoogte van het onderzoek

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Weet u wat u moet doen bij een ziekenhuisopname? Informatie over een ziekenhuisopname