De Sudoscan bij stellen van de diagnose DVN
Gegevens worden geanalyseerd Inclusie afgerond

De Sudoscan bij stellen van de diagnose DVN

Met de SudoscanTM kan de functie van de zweetklieren worden gemeten. Omdat bij veel patiënten met dunnevezelneuropathie het autonome zenuwstelsel is aangedaan, kan de SudoscanTM mogelijk bijdragen aan het stellen van de diagnose. In 2019 zijn we gestart met een studie om dit te onderzoeken.

Achtergrond

Het stellen van de diagnose DVN is niet eenvoudig. Op het moment dat typische DVN-klachten aanwezig zijn, moeten er nog aanvullende onderzoeken worden gedaan, om de diagnose te kunnen bevestigen. Het huidbiopt is op dit moment de best onderzochte en meest betrouwbare test voor het stellen van de zekere diagnose DVN. Het huidbiopt is echter niet bij alle patiënten met typische DVN-klachten afwijkend. Daarnaast is het een invasief en tijdrovend onderzoek.

De SudoscanTM is een apparaat waarmee snel de functie van de zweetklieren kan worden gemeten. Zweten is een functie van het autonome zenuwstelsel. Aangezien bij veel patiënten met DVN het autonome zenuwstelsel niet goed functioneert is de verwachting dat bij DVN de functie van de zweetklieren is afgenomen.

Doel van het onderzoek

Met dit onderzoek wordt onderzocht of de SudoscanTM een veilige en betrouwbare methode is die bijdraagt aan het stellen van de diagnose DVN.

Opzet onderzoek

In totaal zullen 60 gezonde proefpersonen en 200 patiënten met typische DVN-klachten deelnemen aan de studie. Patiënten moeten hun handen en voeten drie minuten op een plaat leggen waarna een computer de functie van de zweetklieren weergeeft. De gezonde proefpersonen doen mee aan de studie, om te bepalen waar de grens voor afwijkende waarden zou moeten liggen.

Stand van zaken

Op dit moment is het onderzoek van de gezonde proefpersonen en patiënten met typische DVN-klachten afgerond. Alle benodigde gegevens zijn verzameld en worden op dit moment geanalyseerd. De resultaten zullen worden beschreven in een wetenschappelijk artikel en worden aangeboden ter publicatie bij een wetenschappelijk tijdschrift.

Deelname

De dataverzameling is afgerond. Deelname aan de studie is niet meer mogelijk.

Huidige status van het onderzoek

De gegevens en resultaten worden op dit moment geanalyseerd. Zodra de resultaten bekend zijn, zullen die hier bekend gemaakt worden.

Blijf op de hoogte van het onderzoek

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Weet u wat u moet doen bij een ziekenhuisopname? Informatie over een ziekenhuisopname