De pijnkarakteristieken van DVN
Onderzoek afgerond

De pijnkarakteristieken van DVN

De huidige medicamenteuze pijnbehandeling bij DVN is vaak teleurstellend, met slechts gedeeltelijke pijnverlichting en veel bijwerkingen. Om mogelijk nieuwe therapieën goed te kunnen testen, is het van belang om te weten wat de pijnkarakteristieken van DVN zijn, zodat daar het ontwerp van de studie op aangepast kan worden en op de juiste momenten metingen worden gedaan.

Achtergrond

Pijn is een hoofdsymptoom van DVN. Uit enkele studies waarin onderzoek is gedaan naar andere aandoeningen met zenuwpijnen kwam naar voren dat de ernst van de pijn een dag-nachtritme vertoont. Tot op heden is nog niet onderzocht of dit bij DVN ook het geval zou kunnen zijn.
In deze studie hebben 165 patiënten met DVN een pijndagboek ingevuld gedurende 4 dagen tijdens een periode van 4 weken. In het dagboek gaven ze op een schaal van 0 t/m 10 aan hoe hevig de nachtelijke pijn, pijn overdag en maximale pijn gedurende de dag was. Daarnaast noteerden ze onder welke omstandigheden de pijn het hevigste was. Tevens werden autonome klachten, de kwaliteit van slaap en de locatie van de meest hevige pijn in het lichaam genoteerd.

Resultaten

De intensiteit van de pijn was slechts subtiel hoger tijdens de nacht in vergelijking met overdag. In de weekenden was de pijn in het algemeen iets lager dan op doordeweekse dagen. De gemiddelde pijnscores waren stabiel gedurende de periode van 4 weken. Patiënten hadden het meeste last van pijn tijdens rust of wanneer ze in bed lagen om te slapen. Bij hogere pijnscores was de kwaliteit van de slaap lager. De meeste pijn werd gevoeld in de voeten en handen.

Conclusie

Deze studie toont aan dat het bij medicatiestudies verantwoord is om pijnscores van ieder moment van de dag te gebruiken en dat de metingen tijdens een korte periode gedaan kunnen worden.

Artikel: The Pain Dynamics of Small Fiber Neuropathy. J Pain. 2019;20(6):655-663.

Blijf op de hoogte van het onderzoek

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Weet u wat u moet doen bij een ziekenhuisopname? Informatie over een ziekenhuisopname